Feit of aanname?

Onze wereld en ons onderwijs worden bepaald door wetenschappelijke inzichten.

Maar wat, als de nieuwste feiten de weg naar het onderwijs en de media (nog) niet vinden?

Zo werd nog heel lang donker Afrika als een derde werelddeel gezien, terwijl dat al lang niet meer voor alle landen gold! Zielige mensen, die lijden aan oorlog en sterven aan aids of hongersnood. Landen waar onderwijs nog ver te zoeken is, al helemaal voor meisjes!

Maar ondertussen is in veel Afrikaanse landen de werkelijkheid veranderd. Grote groepen mensen zijn de armoede ontstegen en er is een bloeiende middenklasse ontstaan.

Dat horen we niet vaak. 'Het gaat goed met Afrika' is nu eenmaal geen verhaal in de media. En het gaat ook niet overal goed, er zijn landen waar mensen nog steeds massaal uit wegvluchten. Een compleet en genuanceerd verhaal is moeilijk te vertellen in een item van een paar minuten.


Professor Hans Rosling zet zich in om onbekende statistieken bekend te maken. Want wat als we ons laten leiden door verouderde statistieken in combinatie met onderbuikgevoelens?


Zo liet hij in 2015 in het programma 'zondag met Lubach' zien, dat de wereldbevolking niet toe blijft nemen, maar op een gegeven moment zal stabiliseren.

Dat is goed nieuws voor iedereen die zich zorgen maakt over de geboortegroei.


Een van de uitdagingen van deze tijd die je regelmatig hoort is: 'de aarde raakt overbevolkt en dat leidt tot een tekort aan voedsel, drinkwater en energie.'

Angst voor het verlies van rijkdom, en het idee dat de bevolkingsgroei ongeremd door zal gaan, leidt er toe dat er maatregelen worden genoemd, waar ik pijn van in mijn buik krijg.

Geboorteregelend gedrag stimuleren, zoals het aanmoedigen van het krijgen van minder kinderen. De belastingdruk voor gezinnen hoger maken en toeslagen wegnemen.


Professor Rosling neemt die angst weg. Hij geeft aan dat de wereldbevolking weliswaar groeit, maar niet door geboortes. De bevolkingsgroei zal uiteindelijk op 11 miljoen stabiliseren.

Wat een mooi feit! Daar kun je namelijk naar toe werken.

Want met alle technologische ontwikkelingen moet het toch mogelijk zijn om de aarde zo in te richten dat we voor 11 miljoen mensen een goede leefomgeving kunnen creëren?

Met voldoende voedsel, drinkwater en energie. Een circulair systeem, waarbij afval als grondstof dient voor de volgende ronde van gebruik.


Dit is een leuk onderwerp om met je leerlingen over te brainstormen.

De bevolkingsgroei stopt met 11 miljoen mensen. Wat voor ideeën kun jij verzinnen om ervoor te zorgen dat 11 miljoen mensen kunnen leven op deze aarde, waarbij de aarde in balans blijft en armoede geen plek meer heeft...

Welke ideeën kun je verzinnen op het gebied van voedsel?

Welke ideeën kun je verzinnen over waar mensen leven?

Welke ideeën kun je verzinnen op het gebied van energie?

Hoeveel zou jij op willen geven, als dat betekent dat iemand elders op de wereld die je niet kent daardoor een beter leven krijgt?


Om onbekende feiten voor iedereen bereikbaar te maken, heeft professor Rosling de gapminder foundation opgericht. Wil je nog meer feiten zien, die de media je niet vertelt en die de boeken nog niet hebben bereikt omdat ze nog te vers zijn?

Neem dan een kijkje op de site van de gapminder foundation.

105 keer bekeken0 reacties

© 2019 door 3D Academie